We zijn verheugd om te melden dat Avenir Publishing De Kaper als eerste boek zal gaan uitbrengen! Jet Hoogerwaard begon in 2012 met het schrijven van haar eigen verhaal.

Een verhaal over de vader-dochterrelatie

De Kaper vertelt het verhaal van Marriëtte, Jet, die als jong meisje opgroeit in een middenklasse gezin. Iedereen is altijd welkom en hoewel haar vader soms heel streng kan zijn, heeft Jet het goed thuis. Totdat het noodlot toeslaat en haar broer ernstig ziek wordt. Uiteindelijk overlijdt hij. Jet, inmiddels een pubermeisje, staat alleen met haar verdriet. De gebeurtenis heeft zijn weerslag op de relatie met haar vader. Naarmate de tijd verstrijkt en drank het enige lijkt wat hem troost kan bieden, verslechtert de band tussen vader en dochter steeds meer. Pas op zijn sterfbed lijken vader en dochter weer verbinding te krijgen, maar het is te laat. Zelfs na zijn overlijden draagt Jet de last van de gebeurtenissen uit haar jeugd met zich mee.

Het is een verhaal voor iedereen. Voor alle gezinnen op de hele wereld, maar vooral voor vaders en dochters. Het is een rauwe en ingrijpende vertelling over de waarde en zwaarte van de relatie tussen vaders en dochters en over de invloed daarvan op het volwassen leven van een vrouw.

Over Jet Hoogerwaard

Jet Hoogerwaard werkt na een intensieve schrijfopleiding sinds 2011 als schrijver en redacteur voor kranten en magazines. Mijn Geheim, een tijdschrift voor levensverhalen, is een van de opdrachtgevers. Jet: “Al jaren schrijf ik verhalen van anderen op en deel deze dan met de wereld. Nu is eindelijk de tijd aangebroken om mijn eigen verhaal te delen.” Niet alleen schrijft ze zelf, inmiddels heeft ze al tientallen auteurs begeleid bij het uitbrengen van hun eigen boek, onder andere als coach, redacteur of corrector. Ook schreef ze samen met twee collega’s, Jacqueline Zirkzee en Michelle Shanti, het praktische boek Schrijf je boek in 1 jaar (uitgebracht bij Paris Books, binnenkort verkrijgbaar in onze webshop), waarin auteurs die hun boek de wereld inbrengen een goede handleiding vinden en inzicht krijgen in het schrijfproces. Jet: “Het hele proces zou een jaar in beslag kunnen nemen, maar het kan ook sneller. ‘In 1 jaar’ is symbolisch bedoeld, al hebben wijzelf het boek wel in één jaar afgerond met elkaar. Voor De Kaper ligt dat wel anders. Daar heb ik toch wat langer over gedaan, acht keer langer om precies te zijn.”

Acht jaar na de eerste letter op papier gezet te hebben, is het eindelijk zover en kan Jet Hoogerwaard haar eigen boek in handen houden. Jet: “Al op mijn veertiende, nadat mijn broer overleed, zei ik tegen mijn moeder: ‘Ooit ga ik hier een boek over schrijven’, niet wetende dat mijn verhaal nog maar net begonnen was. Ook toen ik begon met schrijven, wist ik al snel dat het manuscript voorlopig niet klaar zou zijn om de wereld in te gaan, ondanks enthousiaste reacties van mensen uit mijn omgeving. Pas dit jaar vielen een aantal dingen op zijn plek en kon ik het manuscript afronden. Vooral het besef dat ik wat er gebeurd is altijd met me mee zal dragen is een belangrijk inzicht geweest. Het verhaal is nooit klaar, want écht afsluiten kan ik het nooit. Maar of er een vervolg komt op De Kaper? Dat is onwaarschijnlijk.”

Vergelijkbare berichten