Roman van Joyce de Bos over het oorlogsverleden van haar vader en de gevolgen daarvan

We zijn er trots op dat Joyce de Bos bij Avenir Publishing is gekomen! De in Rotterdam woonachtige Joyce schreef ‘Ik vertrouw je tot vandaag’, een verhaal over het leven van haar vader, die tot aan zijn overlijden in de zomer van 2003 werd geplaagd door herbelevingen uit zijn oorlogsverleden. Achter de schermen is er knetterhard gewerkt om het boek in april, nog voor de jaarlijkse herdenkingsdagen, uit te brengen. Medio april is het boek verkrijgbaar.

Het verhaal begint met een ontluisterende blik in het leven van Joyce en haar vader: omdat hij steeds meer last heeft van de trauma’s uit zijn oorlogsverleden, wil hij niet meer leven. Joyce heeft grote moeite met de doodswens van haar vader, maar haar zorg en loyaliteit kunnen hem er niet van weerhouden om te kiezen voor euthanasie. Na zijn overlijden gaat Joyce op onderzoek uit en reconstrueerde zij het bewogen leven van haar vader. Het resulteerde in Ik vertrouw je tot vandaag,  een aangrijpende vertelling over het leven van haar vader en over de band die vader en dochter samen hadden.

Zwijgen, onvermogen, manipulatie en wanhoop door onverwerkte trauma’s

De vader van Joyce was ernstig getraumatiseerd door zijn jeugd in een weeshuis in Den Haag, zijn ervaringen als jonge man in verschillende kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog (Ludwigshafen, Kamp Amersfoort en Hopsten/Dreierwalden) en het verraad door een familielid nadat hij zich aan de greep van de Duitsers had ontworsteld. Door deze last die hij meedroeg uit het verleden was hij in zijn latere leven niet in staat een liefdevolle echtgenoot en betrokken vader te zijn voor zijn twee dochters.

Ondanks haar vaders onvoorspelbaarheid en onredelijke uitbarstingen bleef zijn jongste dochter Joyce altijd loyaal aan hem en ving zij hem op als dat nodig was. Naast de innige verbondenheid stonden zwijgen, onvermogen, manipulatie en wanhoop in de relatie tussen vader en dochter centraal.

Jacqueline Zirkzee was als redacteur betrokken bij de totstandkoming van het boek: ‘Het is een warm en menselijk verhaal over het onvermogen van een man met een oorlogsverleden om ooit nog iemand te vertrouwen. Joyce de Bos schreef het als monument voor haar vader. Een aanrader voor iedereen die direct of indirect te maken heeft gehad met traumatische ervaringen.’

Doorbreken van de cirkel

Het verhaal speelt zich een tijd geleden af, maar blijft actueel. Joyce: ‘Oorlog is er ook nu nog steeds, velen ervaren de gevolgen van dat wat hun ouders in oorlogstijd hebben meegemaakt. Met dit verhaal wil ik mijn vader een stem geven en herkenning bieden aan andere tweedegeneratieslachtoffers en betrokkenen. Het zal begrip kweken bij buitenstaanders, en de cirkel waarbij trauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven kunnen helpen doorbreken.’

Joyce de Bos werd in 1956 geboren in Den Haag, maar heeft een groot deel van haar leven gewoond in Rotterdam, waar haar man als huisarts praktijk heeft in Rotterdam Zuid. Joyce werkte onder andere als maatschappelijk werkster en lerares maatschappijleer, maar de laatste jaren heeft zij zich gewijd aan de soms kafkaiaanse zoektocht naar de gebeurtenissen uit haar vaders verleden en aan het schrijven van Ik vertrouw je tot vandaag.

Wil je meer informatie over het boek? Stuur ons gerust een berichtje.

Vergelijkbare berichten